Brak obserwowanych produktów.
Pierniki co roku goszczą na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia. Są przysmakiem, który trwale zapisał się w polskiej kulturze, przynosząc słodycz oraz radość do wspólnie spędzanych, rodzinnych chwil. Przygotowanie idealnych pierników wymaga jednak odpowiedniego przepisu. Na ich niepowtarzalny smak i aromat składają się przede wszystkim dobrze dobrane składniki. W tym artykule poznasz prosty (nawet dla największych amatorów w dziedzinie pieczenia) przepis na smaczne pierniki!
Przygotowując świąteczne pierniki, warto za jednym razem wykonać ich większą ilość, aby mieć pewność, że spokojnie starczą dla wszystkich bliskich na okres świąt. Do 30 sztuk pierniczków będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki miodu, ⅔ szklanki cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki kakao (opcjonalnie), 20 g przyprawy piernikowej, 2 łyżki masła, 1 jajko (plus 1 jajko do posmarowania pierniczków) oraz ok. 4 łyżek ciepłego mleka. Gotową przyprawę piernikową możemy kupić w supermarkecie lub przygotować samodzielnie korzystając z takich przypraw jak cynamon, goździki czy kardamon.
Przygotowanie pierników rozpoczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Mąkę następnie mieszamy z rozpuszczonym, gorącym miodem. Najlepiej robić to za pomocą noża, ciągle siekając powstałą masę i dodając kolejno: cukier, sodę, kakao, przyprawy, a na koniec masło i jedno jajko. W kolejnym kroku stopniowo dolewamy mleko (po jednej łyżce), łącząc składniki w jednolitą, miękką kulę. Mleka należy dolać tyle, aby ciasto wydawało się plastyczne i łatwo się je wyrabiało. Po dodaniu wszystkich składników masę wyrabiamy rękoma przez około 10 minut. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy delikatnie mąkę i następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około ½ cm. Foremkami wykrawamy pierniczki oraz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy jednak o tym, aby zachować odstęp min. 2 cm między piernikami. Ciastka smarujemy także na wierzchu jednym roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach w trybie góra/dół przez około 10 minut. Jeśli chcemy, ciasto możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
Do zdobienia pierniczków przede wszystkim nadają się: lukier, czekoladowa polewa oraz różnego rodzaju posypki. Są to szybkie i niezwykle efektowne metody, które nie tylko dodają uroku ciasteczkom, ale również podkreślają ich słodki smak. Co więcej, za pomocą lukru czy polewy jesteśmy w stanie wykonać unikalne zdobienia. Jeśli z kolei planujemy zawiesić słodkości na choince, można wykorzystać w tym celu wstążki (jeszcze przed pieczeniem warto w wykrojonych piernikach zrobić dziurki, przez które przewleczemy sznurek). Pierniki można dekorować praktycznie od razu po upieczeniu, jednak dopiero po pewnym czasie dojrzewają i stają się miękkie.
Świąteczne pierniki to coś więcej niż słodycz – to element świąt, który sprowadza do domu prawdziwie magiczny nastrój. Wspólne pieczenie tych korzennych ciasteczek i ich dekorowanie to niezapomniane chwile dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem idealnych pierniczków!
Masz pytania?
Skontaktuj się z naszą infolinią
Kupuj bezpiecznie
Dostarczamy
Copyright © Smakoszyki.pl