XStore theme eCommerce WordPress Themes xstore official website WooCommerce templates for modern stores Find additional templates Find your perfect theme Official website XStore by 8theme wordpress support forum 8theme.com - WooCommerce WordPress themes Click here to see more XStore theme by 8theme.com best wordpress themes Learn more WordPress WooCommerce Themes Explore our best WordPress themes here Discover WooCommerce templates for your online store Find the perfect WordPress theme for your business Browse our collection of premium WooCommerce themes See our top-rated WordPress eCommerce themes Premium WordPress Themes Try XStore Demo WooCommerce Themes Read more on our blog WordPress Themes 8theme WordPress forum Visit website WordPress Themes by 8theme Check XStore Docs wordpress support forum See our recommended WordPress themes Best WooCommerce Themes XStore WordPress Themes XStore Documentation eCommerce WordPress Themes
Szybki kontakt: +48 22 100 47 99
Powrót do poprzedniej strony

Belgijska jakość czekolady – co oznacza?

Belgijska jakość czekolady - co oznaczaBelgijska czekolada to prawdziwy rarytas, który jest niezwykle trudny do podrobienia. Jednak co właściwie oznacza belgijska jakość czekolady i dlaczego akurat Belgię uważa się za stolicę tej słodkości? Tego dowiesz się w tym artykule!

Krótka historia belgijskiej czekolady

Na rozwój czekoladowego imperium w Belgii znacznie wpłynęło kolonizowanie Afryki, w której znajdowały się duże plantacje kakaowca. Czekolada do Europy trafiła dokładnie w 1528 roku, kiedy plantacje stały się własnością króla Belgii Leopolda II. Czekolada w tamtym okresie była produktem ekskluzywnym oraz bardzo drogim, więc eksport ziaren kakaowca przyczynił się do dużego rozwoju gospodarki. Historia belgijskiej czekolady nawiązuje także do branży aptekarskiej, w której znalazła w tamtych czasach swoje zastosowanie. Dla polepszenia smaku leków pokrywano je cienką warstwą czekolady. To rozwiązanie dało początek pralinom – słodkościom znanym na całym świecie. Sama czekolada nie posiada jednak właściwości leczniczych. 

Dlaczego czekolada belgijska to najlepsza czekolada?

Czekolada belgijska to, krótko mówiąc, czekolada wysokiej jakości, która składa się wyłącznie z naturalnych składników. Podstawę stanowi tutaj wysoka zawartość masła kakaowego. Duże znaczenie ma również proces produkcji oraz odpowiednio wyselekcjonowane ziarna kakaowca. Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie także odpowiadają za wyjątkowy zapach i smak belgijskich czekoladek. Te produkty, to prawdziwy unikat na rynku pożądany przez wszystkich smakoszy i miłośników czekolady. Podobno na każdej mniejszej lub większej ulicy w Belgii znajdzie się sklep z czekoladą, a każdy mieszkaniec zjada średnio aż 8 kg tego produktu rocznie. Jej smak jest nie do podrobienia, gdyż wiąże się z unikalną i wyjątkową recepturą. Nie sposób więc odwiedzić Belgię, bez kupienia opakowania czekoladek belgijskich lub chociażby spróbowania jednej z nich. 

Po czym rozpoznać belgijską czekoladę?

Oryginalna belgijska czekolada zawiera 100% czystego masła kakaowego oraz jest oznaczona znakiem “Ambao”, który w języku Swahili oznacza po prostu kakao. Takie oznaczenie powstało w wyniku nieuczciwych praktyk francuskich producentów, którzy masło kakaowe zastępowali innymi tłuszczami roślinnymi. Poza tym czekolada belgijska posiada wyjątkowo gładką konsystencję – nie znajdziemy w niej więc żadnych nierówności, grudek czy pęcherzyków.  Jej zapach przypomina natomiast przypalone lub uwędzone ziarno, a smak stanowi połączenie niezwykłej słodyczy i odrobiny goryczki z lekko wyczuwalną cierpkością ziaren.

Belgijska jakość czekolady oznacza produkt o doskonałym składzie, stworzony za pomocą unikalnej receptury. Każdy czekoladowy maniak powinien choć raz w życiu wybrać się do Belgii i skosztować prawdziwej belgijskiej czekolady, która dosłownie rozpływa się w ustach.