XStore theme eCommerce WordPress Themes xstore official website WooCommerce templates for modern stores Find additional templates Find your perfect theme Official website XStore by 8theme wordpress support forum 8theme.com - WooCommerce WordPress themes Click here to see more XStore theme by 8theme.com best wordpress themes Learn more WordPress WooCommerce Themes Explore our best WordPress themes here Discover WooCommerce templates for your online store Find the perfect WordPress theme for your business Browse our collection of premium WooCommerce themes See our top-rated WordPress eCommerce themes Premium WordPress Themes Try XStore Demo WooCommerce Themes Read more on our blog WordPress Themes 8theme WordPress forum Visit website WordPress Themes by 8theme Check XStore Docs wordpress support forum See our recommended WordPress themes Best WooCommerce Themes XStore WordPress Themes XStore Documentation eCommerce WordPress Themes
Szybki kontakt: +48 22 100 47 99
Powrót do poprzedniej strony

Ciasto z advocatem – poznaj przepis!

 Ciasto z advocatem - poznaj przepis!Ciasto a advocatem można określić jako kremowe, aromatyczne, a przede wszystkim pyszne. Zachwycają się nimi osoby na całym świecie! Istnieje oczywiście wiele różnych przepisów na ciasto z tym dodatkiem, poniżej znajdziesz te najlepsze, które z całą pewnością są warte Twojej uwagi! Przygotuj się na podróż do krainy wykwintnego smaku, gdzie aromatyczne składniki i finezyjne dekoracje tworzą niezapomnianą ucztę dla zmysłów! Oto przepisy na niebiańskie ciasta z advocatem, które zachwyci Twoich gości i dostarczy im niezapomnianych chwil słodkiej rozkoszy!

  • Przepis na ciasto z advocatem

Składniki na masę budyniowo-advocatową: 400 gramów herbatników kakaowych, 750 mililitrów mleka, 250 mililitrów advocatu lub ajerkoniaku, 120 gramów (3 opakowania) budyniu śmietankowego lub advocatowego, 200 gramów cukru, 4 żółtka z dużych jaj, 250 gramów masła. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 

Przepis na masę budyniowo-advocatową: do miski włóż żółtka i cukier, utrzyj za pomocą miksera. Kiedy masa będzie jasna i kremowa, dodaj do niej budynie w proszku i ucieraj do momentu, aż powstanie gęsta pasta. W garnku zagotuj mleko, odlej 1,5 szklanki gorącego mleka i dodaj do utartej wcześniej masy. Zmiksuj do połączenia wszystkich składników. Masę wlej do garnka z wrzącym mlekiem i wlej advocat. Całość zagotuj, często mieszając (masa ma tendencję do przypalania, więc koniecznie musisz tego uniknąć!). Kiedy budyń będzie gęsty, zdejmij garnek z palnika i przełóż masę do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia. Masło włóż do miski miksera i utrzyj, aż masa będzie puszysta. Stopniowo i najlepiej partiami dodawaj ostudzony budyń i ucieraj całość do połączenia składników.

Składniki na krem śmietankowy: 300 mililitrów śmietanki kremówki 30% lub 36%, 125 gramów serka mascarpone, 1,5 łyżki cukru pudru. 

Przepis na krem śmietankowy: wszystkie składniki umieść w misce miksera i ubij, aż powstanie gęsty krem śmietankowy. 

Przepis na ciasto: formę 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż herbatnikami, potem wlej połowę kremu budyniowo-advocatowego i ponownie ułóż herbatniki. Kolejny krok to kolejna warstwa masy budyniowej oraz herbatników. Na wierzch wyłóż krem śmietankowy i całość wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na całą noc – dzięki temu krem zgęstnieje, a herbatniki staną się miękkie. Przed podaniem ciasta gościom oprósz je kakao. Twoje ciasto jest gotowe – smacznego! 

  • Ciasto z ajerkoniakiem

Składniki na ciasto: 3 jajka, 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju, 90 gramów cukru, 70 gramów mąki, 4 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na masę advocatowo-śmietankową: 100 gramów masła, 100 gramów cukru pudru, 350 mililitrów advocatu, 4 i ½ łyżeczki żelatyny, 500 mililitrów śmietanki 30% lub 36%. 

Składniki na żelka: 150 mililitrów advocatu, 1 i ½ łyżeczki żelatyny. 

Dodatkowo: 2 opakowania rurek do połowy oblanych czekoladą. 

Przepis: jajka i cukier umieść w misie miksera i miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty i wlej zimną wodę oraz olej, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 20-25 minut. Kiedy czas minie, otrzymaną masę trzeba ostudzić. Wokół obręczy tortownicy ułóż waflowe rurki. Masło roztop na małym ogniu i odstaw do ostudzenia. Dodaj cukier puder i mieszaj, aż otrzymasz gęstą i jednolitą masę. Dodaj do niej 350 mililitrów advocatu i wymieszaj. Żelatynę zalej ⅓ szklanki zimnej wody i wymieszaj, odstaw do napęcznienia. Podgrzej żelatynę na niewielkim ogniu, aby dokładnie się rozpuściła. Gdy trochę ostygnie, dodaj do żelatyny 2-3 łyżki masy z advocatem i wymieszaj. Żelatynę wymieszaj z resztą masy. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą advocatową. Całość przelej na zimny biszkopt i odstaw do lodówki aż całość stężeje. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Później podgrzej ją na niewielkim ogniu i połącz a advocatem. Mieszankę wylej na stężałą masę advocatową i ciasto ponownie schowaj do lodówki. Po kilku godzinach ciasto będzie gotowe! Smacznego! 

Dobrej jakości advocat – gdzie kupić?

Dobrej jakości advocat kupisz na pewno w sklepach z alkoholem, ponieważ tam będzie bardzo duży wybór tego napoju. Ajerkoniak znajdziesz również na Smakoszykach! Likier Dalkowski Advocaat 16% znajdziesz na stronie sklepu w objętości pół litra. Z całą pewnością wystarczy Ci do zrobienia pysznego ciasta! 

Teraz kiedy już wiesz, jak zrobić ciasto z advocatem, to nie pozostaje Ci nic innego niż wypróbowanie tych przepisów! Niech Twoja kuchnia wypełni się tym aromatem, a Twoje podniebienie spróbuje tej cudownej słodyczy. Pamiętaj, że eksperymentowanie z deserami to doskonała okazja do wyrażenia swojej kreatywności kulinarnej! Przygotuj to niesamowite ciasto z advocatem i delektuj się każdym kęsem tego rozkosznego wypieku. Smacznego!