XStore theme eCommerce WordPress Themes xstore official website WooCommerce templates for modern stores Find additional templates Find your perfect theme Official website XStore by 8theme wordpress support forum 8theme.com - WooCommerce WordPress themes Click here to see more XStore theme by 8theme.com best wordpress themes Learn more WordPress WooCommerce Themes Explore our best WordPress themes here Discover WooCommerce templates for your online store Find the perfect WordPress theme for your business Browse our collection of premium WooCommerce themes See our top-rated WordPress eCommerce themes Premium WordPress Themes Try XStore Demo WooCommerce Themes Read more on our blog WordPress Themes 8theme WordPress forum Visit website WordPress Themes by 8theme Check XStore Docs wordpress support forum See our recommended WordPress themes Best WooCommerce Themes XStore WordPress Themes XStore Documentation eCommerce WordPress Themes
Szybki kontakt: +48 22 100 47 99
Powrót do poprzedniej strony

Listopadowe desery – przepisy na ciasta i ciasteczka z sezonowymi składnikami

Listopadowe-desery-przepisy-na-ciasta-i-ciasteczka-z-sezonowymi-skladnikamiListopad to miesiąc, w którym natura maluje krajobraz w odcieniach złota i czerwieni, a kuchnia ożywa intensywnymi aromatami i smakami sezonowych składników. To czas, gdy zapach cynamonu, dyni i śliwek unosi się w powietrzu, a dom powoli przygotowywany jest do nadejścia zimy. Pichcenie w kuchni jesienną porą jest bardzo wyjątkowe, ponieważ można stworzyć wspaniałe potrawy z użyciem aromatycznych produktów. Poznaj przepisy na desery sezonowe, które koniecznie musisz zrobić w domu!

Desery jesienne

  • Ciasto dyniowe

Składniki: 250 gramów puree z pieczonej dyni, 200 gramów masła, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, starta skórka z 1 pomarańczy, 3 jajka (żółtka oddzielone od białek), 225 gramów mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 5 łyżek cukru pudru. 

Przepis: brzegi tortownicy o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W garnku na małym ogniu rozpuść masło pokrojone na kawałki, cały czas mieszaj. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Zdejmij z ognia. Puree z dyni włóż do miski, dodaj skórkę z pomarańczy, wlej roztopione wcześniej masło i całość wymieszaj. Od tej masy odłóż pół szklanki, którą później wykorzystasz do polewy. Do reszty dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski dodaj przesianą mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Połącz ze sobą, delikatnie mieszając łyżką suche oraz mokre składniki. Pod koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Do wcześniej odłożonej masy z puree dyniowym dodaj cukier puder i wymieszaj. Polej polewą ciasto, gdy już będzie całkowicie ostudzone. Smacznego! 

  • Ciasteczka z dżemem z sycylijskich śliwek

Składniki na około 25 ciasteczek: 125 gramów masła (w temperaturze pokojowej), 125 gramów cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 250 gramów mąki pszennej, szczypta proszku do pieczenia, szczypta soli oraz dżem z sycylijskich śliwek. 

Przepis: cukier zmiksuj z masłem, dodaj do miski jajko i śmietanę. Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto tak, aby było gładkie i włóż je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj ciastka foremką w kształcie liści czy dyni lub w innych jesiennych kształtach – każde ciastko powinno mieć swoją parę (jedno ciastko zostaw całe, a w drugim wytnij mniejszy kształt listka, dyni lub foremki, którą wcześniej wybrałeś). Delikatnie przenieś surowe ciastka na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia, a następnie posmaruj pełne ciastka dżemem ze śliwek sycylijskich i przykryj ciastkiem z dziurką, lekko dociśnij. Twoja listopadowe ciasteczka są gotowe – smacznego! 

Teraz już znasz nasze najlepsze sezonowe przepisy na ciasteczka i ciasto, które pachną jesienią! Koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni i ciesz się aromatycznymi zapachami i cudownymi smakami. Ciasto dyniowe, jesienne ciasteczka korzenne czy ciasteczka z dżemem śliwkowym – a Ty co wybierzesz? Jeśli jednak nie jesteś mistrzem pieczenia, to koniecznie kup jedne z wielu ciasteczek dostępnych na Smakoszykach. My szczególnie polecamy Ciastka duńskie Tivoli Aplle&Ginger Jacobsens, które mają iście jesienny smak jabłek połączonych z imbirem. Nie czekaj i już dziś zamów swoje opakowanie tych pysznych ciastek!